marți, 26 iulie 2011

Folk you 2011 sau Miscarea de rezistenta?!

Prima zi de festival a fost si singura la care am participat in acest an. Mai jos am sa trec programul si apoi impresia mea vis a vis de prestatia artistilor. Anticipam inca de cand s-a anuntat programul si invitatii ca vor fi ceva probleme cu Puya si Guess Who ceea ce ar fi trebuit sa prevada si organizatorii. Desi cred ca acum dupa ce Florian Pitis nu mai este, festivalul se clatina in principal din lipsa banilor (sponsorilor). Unde pe vremuri transmisiunea si promovarea erau asigurate de TVR sau Antena 1 in acest an organizatorii s-au bazat pe Neptun TV. Sub semnul crizei se decide rebrandingul festivalului si transformarea lui in Miscarea de Rezistenta, incorporarea mai multor genuri si actiuni care mie imi suna a ceva campanie palida imitatie de Guerrila. Ma opresc aici cu mentiunea ca din punctul meu de vedere organizatorii trebuie sa decida acum pentru anul viitor drumul pe care vor merge: FOLK YOU sau Miscare de Rezistenta? Aprofundam poate altadata subiectul cu argumente pro si contra fiecarei variante,
Acum un scurt rezumat al primei seri:

Joi 21 iulie

Strada Mare

Asa si asa, o prestatie care nu m-a impresionat dar se incadreaza bine in genul folk.

Magda Puscas

Se bucura pe buna dreptate de apreciere in randul fanilor si a avut o aparitie de succes.

Basorelief

O trupa cu instrumentisti buni care s-ar fi potrivit mult mai bine la festvalul de jazz de la Garana, au cam amortit publicul.

Adrian Sarmasan & Laci Kovacs, Jimi Laco

Aici din pacate s-a recunoscut calitatea slaba a versurilor si muzica banala inca de la inceput, o prestatie lamentabila cu texte gen Bambi sau Andree!

Zoia Alecu

Ca intotdeauna Zoia a reusit prin piesele consacrate sa readuca publicul in admosfera unui festval de folk de succes.

Recital Tudor Gheorghe

Unul dintre cei mai mari artisti ai nostrii se incapataneaza ca si anul trecut sa cante piese underground si nu hituri pe care publicul le-ar aprecia. E adevarat ca este o ocazie unica sa asculti aceste melodii vechi care fac parte din traditia si istoria noastra dar nu cred ca acest festival este locul potrivit. Cel mai probabil ca respectul enorm de care se bucura Tudor Gheorghe il face sa-si asume riscul de a nu canta piese consacrate.

Mircea Vintila&Brambura

Hituri multe care nu pot da gres chiar daca Mircea ne-a parut obosit. S-a bucurat de simpatia publicului si suportul acestuia care continua sa-i aprecieze muzica.

Florin Chilian

Un autor deosebit cu piese superbe prea putin diplomat. A reusit din aceasta cauza sa strice impresia si relatia cu o parte din public. Ideile sale bune au fost sabotate de propria actiune si pana la urma a ajuns chiar sa cante in dorul lenii si cu sictir parca. A anticipat ca Puya va fi huiduit, i a luat apararea si a ajuns si el sa fie huiduit. Pacat.

Recital Zdob si Zdub

BESTIAL

Au rupt din primul moment cand au urcat pe scena. Au ridicat lumea si au spalat toate relele de pana atunci. Zdob si Zdub este o trupa care face atmosfera de zile mari si uneste publicul in buna dispozitie.

Muzica lor energica a salvat ziua si l-a bucurat chiar si pe Marius Tuca, cel care si-a asumat rolul de parinte al festivalului. Spre el se indreapta si sperantele noastre pentru festivalul FOLK YOU!