joi, 23 octombrie 2008

Shi Gan - Time

Un film asiatic (2006), care - alaturi de alte cateva titluri - arata ca aceasta parte a lumii are ceva serios de spus in cinematografie si in arta in general. Oamenii astia, galbeni si mici simt si ei ca si noi, traiesc, sufera si se bucura……..……… surprinzator, nu?

Un film simplu, fara prea multe efecte, fara decoruri sau foarte multi actori. Ideea e una tipica, momentan in Asia operatiile estetice sunt la mare moda. Un film frumos cu idei care te pun pe ganduri, te lasa uimit si te tine in suspans. Nu e un suspans de holywood, no guns no explosions, only one dead, cloase at the end. Romantic si dramatic, e combinatia care prinde si nu prea da gres in filme. Poate unii dintre voi v-ati intrebat vreodata daca fata este ceea ce iubiti la persoana de langa voi. Intr-o mare de oameni, cum e Asia, China si Japonia in special, o fata nu inseamna mare lucru. O mana poate sa fie potrivita, o voce sau ce face din celalalt jumatatea ta? E drept ca as fi preferat un final american, dar filmul e bun, merita vazut.Actrita din rolul principal face un rol deosebit, dar e greu pentru cineva din afara sa faca diferenta intre fetele lor si recunosc ca la un moment dat eram confuz si nu mai stiam care cine e. Voi poate veti fii altfel. O iubire pierduta, una noua, care valoreaza mai mult? Daca poti alege pe care ai alege-o?
O poveste interesanta cu multe fade-uri, poate din cauza bugetului restrans, cu multe forme artistice si impresionant prin sensibilitatea pe care o emana. Exagerand putin as putea spune ca aduce uneori cu un film home made, atat de real pare. Se pare ca in ultimul timp, filmele care merg pe o idee, simple si fara floricele (efecte) reusesc lucruri mari. Personajul feminin e foare bine conturat, vulcanic, intens, gelos, efervescent si pe alocuri tandru si cald. Nu povestesc pentru ca merita trait, simtit, insusit si nu trebuie sa stricam farmecul si surpriza.
Daca vreti sa aprofundati subiectul si sa cititi ceva mai profund, in genul comentariilor de la limba romana, va invit aici, eu am fost placut surprins de asa disecare amanuntita a filmului.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Io-te ca a iesit un comentariu foarte ok despre Shi-gan :) Daca esti interesat de Kim Ki-duk, sa stii ca filmele lui se gasesc pe net relativ usor, este un cineast foarte iubit in Coreea, filmele lui merg in festivaluri si sint citeva care chiar merita vazute: "Spring, Summer, Autumn, Winter... and Spring", "Address Unknown", "3-Iron" si poate si "The Bow". Daca-ti place thrill-ul asiatic poti incerca si "The Isle", eu una merg cu incredere pe mina lui Kim Ki-duk si-i testez toate filmele. Pe "Breath"(2007) l-am vazut cu ocazia unui festival de cinema, sint insa unii care au incercat pur si simplu pe Youtube (desi n-as recomanda vizionari de genul asta).
Spor!