vineri, 1 mai 2009

Nunta muta - unul dintre cele mai bune filme romanesti

Spun asta gandindu-ma la cinematografia noastra ca la una cel putin medie. Nu sunt nebun sa descalific filmul romanesc dar nici nu sufar de patriotism nefondat sa-l urc pe culmile gloriei. Cred ca filmul romanesc face parte din peisajul filmului european, nici mai bun nici mai slab. Vorbesc despre filmul european pentru ca se stie diferenta mare intre hollywood, bollywood si ce o mai fi pe planeta asta si felul de exprimare dferit al europenilor. Suntem aici unde ne-am nascut si suntem influentati de asta in bine si in rau.
Revin la film - Nunta muta - unul dintre cele mai bune filme romanesti - EVER - insemnand pana acum. Nu stim ce va mai aparea maine si cred ca Horatiu Malaele (regizorul) este cel care va face filme mai bune. Am vayut filmul la mall. Nu prea merg la cinema pentru ca prefer sa vad filmele in linistea si concentrarea propiului camin. Plus ca e mai ieftin daca nu de-a dreptul gratis. Trebuie sa recunoastem ca pirateria are si partile ei bune dar si cele rele. Traim intr-o lume nedreapta si fiecare se descurca asa cum poate, vedem apoi cand, unde si daca vom da socoteala. Sincer va spun ca nu ma asteptam ca filmul sa fie atat de bun. Asta parca il face si mai valoros. Vazusem reclama si vroiam sa-l vad dar nu m-am asteptat la asta.

Trecand peste inceputul care sufera de boala inceputului asa cum se intampla si in cartile si filmele mari si pe care il vom intelege cu adevarat abia la sfarsit, te trezesti in mijlocul unui eveniment. Nu e un film de actiune dar te tine conectat incredibil. Nu e nici comedie dar razi si te bucuri sanatos, cu drag si fara sa te simti prost apoi pentru ca ai ras. E o drama la sfarsitul careia te bucuri. Diriginta din liceu profesoara de romana ne-a spus o despre acest fenomen in arta RASUL-PLANSUL. Mi a placut atunci si l-am retinut dar l-am experimentat cu adevarat abia acum la Nunta Muta. Horatiu Malaele a reusit sa faca asta si cred ca a mai reusit ceva, sa uneasca filmul cu teatru in ceea ce avea sa fie primul sau lung metraj. Mai mult ca sigur la asta a ajutat si distributia alcatuita in cea mai mare parte in actori de teatru. Nu-mi place sa povestesc filme, cred ca trebuie vazute, pot sa spun doar ca l-am vayut cu un prieten care nu e roman si care a fost la fel de incantat ca si mine considerandu-l un film mare. Sincer cred ca daca ar fi sa ne reprezinte la Cannes la la orice alt festival va avea rezultate excelente. E un film profund cu idei si actori mari din punctul meu de vedere mult mai bun decat 4 saptamani care a fost laureat. Noroc ca nu sunt critic de film dar altii au scris mai bine despre Nunta muta si gasiti mai multe informatii si pe acest
blog de filme. Mai pot sa adaug doar ca la sfarsitul filmului lumea a aplaudat ca la teatru. Incredibil. Un film ce trebuie privit cu inima deschisa. Tamara Buciuceanu si Victor Rebengiuc fac doua rolur mari fara sa spuna nimic, aproape ca pe vremea filmului mut. Toti cei care au participat la acest proiect merita felicitari si sper ca vom vedea mai multe filme artistice made in Romania.
Actori Nunta Muta
Doru Ana
Ioana Anastasia Anton
Alexandru Marian Bindea
Tamara Buciuceanu
Dan Condurache
Tudorel Filimon
Luminita Gheorghiu
Serban Pavlu
Alexandru Potocean
Victor Rebengiuc
Simona Stoicescu
Valentin Teodosiu
Meda Andreea Victor
Alt articol despre Horatiu Malaele (regizor) - actor in Cafeneaua.

Niciun comentariu: