duminică, 17 mai 2009

Admiral, film cu eroi despre oameni si situatii!

In acest weekend am vazut filmul ADMIRAL, un film rusesc care si-a facut treaba, aceea de a ma distarge de la cotidian si pe care il recomand celor care nu gasesc un alt titlu mai bun. A fost un weekend deplin cinematografic cu inca 2 titluri bifate. Pardon 3+1 . Unu mai slabut si unu mai putin slabut si asa mai departe ca doar nu or fi toate la fel. Celeleate 3 filme vazute sunt (a se vedea spre final lista).
Nu uitati, trailerul trebuie vazut intotdeauna dupa film si nu inainte.


Revenind la ADMIRAL, nu despre film vreau sa scriu ci despre ceea ce se intampla astazi cu industria filmului in cautare continua de eroi. Ecranizarea aceasta il are pe Aleksandr Vasiliyevich Kolchak. In film e vorba de o poveste de dragoste pe fondul primului razboi mondial intre doi oameni casatoriti, fiecare cu altcineva. Intr-un fel mi-a adus aminte de pasiunea rusa din poeziile si cartile pe care nu le-am citit, gen Anna Karenina. Dupa film, am cautat sa verific povestea. Ciudat cum filmele inspirate din viata reala parca ne atrag mai tare. Surpriza numele Aleksandr Vasiliyevich Kolchak are rezonanta romaneasca si in realitate personajul are origini romanesti, cei care au intuit au intuit bine, numele vine de la Iliaş Colceag un mercenar roman, despre care exista o pagina pe wikipedia. Dupa aceasta surpriza oarecum placuta au aparut altele, nu tocmai la fel. Am aflat ca eroul nostru nu a fost in realitate chiar atat de bun. O cariera militara lunga si nimic despre povestea de dragoste brodata cu atata maiestrie de scenaristi. Regimul lui este considerat responsabil de moartea si toturarea a peste 25 000 de oameni la Ekaterinburg. There was brutal repression committed by Kolchak's regime: in Ekaterinburg alone more than 25,000 people were shot or tortured to death. Fara indoiala razboiul inseamna moarte si crima dar de aici pana la masacru e cale lunga. O dezamagire cumplita pentru cel care timp de aproape doua ore a sustinut un om pe care l-a crezut un erou. Intr-un fel asta inseamna eroii nostrii de astazi. cei facuti de televiziune. Poate ca la fel stateau lucrurile si pe vremuri si Mihai Viteazu ii macelarea pe turci pe unde ii prindea si le viola femeile si noi il consideram un erou national. Istoria, omul si ceea ce ramane in urma lui, nu e intotdeauna adevarul. Oamenii reactioneaza diferit in situatii diferite si mai ales in situatii exceptionale. Istoria e plina de astfel de situatii si razboiul este o cumpana a omului.
Inapoi la film, Admiral - merita sa fie vazut si are nota 6.9 pe imdb. Mai mult ca sigur ca daca era o productie americana avea mai mult dar cred ca tocmai pentru ca e non hollywood a devenit un film bunicel. La capitolul efecte speciale si scene de razboi nu cred ca se putea face mai bine. Intalnirea dintre cele doua personaje principale are loc intr-un mod inedit. Nu va povestesc.....

Nick and Norahs Infinite Playlist 2008 , un film cu Michael Cera (tipul care seamana cu mine) mai slab decat Juno, dar in aceeasi linie simpla, tinereasca si moralizatoare.


Saints and Soldiers 2003 un film bunicel cu aceeasi tema a razboiului ca si subiectul nostru Admiral.


Fast and Furious 2009, - Original Parts - niciodata nu m-am dat in vant dupa Fast and Furious dar l-am luat pentru ratie. Dintre toate cred ca e filmul care m-a lasat cel mai rece, cu Gran Torino cu tot. Am si adormit la el, si l-am continuat duminica. Pentru ca trailerul oficial are functia de embed scoasa aveti un link aici pentru prezentarea
Fast and Furios 4.

Niciun comentariu: