sâmbătă, 9 mai 2009

Groapa de gunoi a lumii s-a adunat in apa.

In seara asta am fost cu un prieten la o bere si cu sotia lui si le-am impartasit planul meu de a face in aceasta vara o pluta din sticle de plastic. Nu au ras.....El a parut chiar interesat de idee. E un tip mai serios decat mine si sper ca impreuna sa ducem la bun sfarsit acest proiect. Nu e o idee originala in sensul ca sunt si altii care au facut asta inaintea mea. Acum am aflat cautand pe ''faimosul motor de cautare'' Google ca Un rus a intrat in Romania pe o pluta din sticle de plastic si cere statut de refugiat, omul fusese plecat de un an pe bicicleta. Deci se poate. Am mai gasit si asta care o legatura mult mai mare cu planul meu, o campanie de ecologizare Vrei să schimbi lumea? Începe cu o plută! Recycle, raft & race! lansata de siteul http://www.maimultverde.ro/ . Tot pe aceeasi linie ecologica am aflat si ca Miliardarul Rothschild face campanie ecologica in groapa de gunoi din Pacific. In acest scop, el si-a facut un vapor din 12.000 de sticle de plastic, Plastiki pe numele lui, care a costat (nu stim de ce) cateva milioane de euro, si va porni cu el pe oceanul Pacific, unde se afla o "groapa de gunoi" cu o suprafata de cinci ori mai mare decat Marea Britanie, cu un diametru de cateva sute de kilometri. Aici am aflat de The Great Pacific Garbage Patch

Asa mi-am incheiat pentru aceasta seara documentarea si m-am hotarat sa pun si postul asta. In general sunt o persoana cu multe idei, poate si cateva bune, dar destul de delasator. Chiar si prietenii mei care ma cunosc de mult cred ca s-au cam saturat de vorbele mele multe si faptele putine. De data asta sper sa reusesc si sa ma tin de acest proiect. Imi place foarte mult marea si apa in general si spre deosebire de Rothschild nu-mi permit o barca sau un yacht (inca). Dar imi doresc sa fiu aproape de natura si de mare. Pluta din sticle de plastic este o varianta, e o aventura la care un om simplu ca mine poate sa viseze. Am stabilit deja ca decat sa ne caram de aici cu cateva sute de sticle de plastic e mai bine sa le adunam de acolo si dupa cate ne-am amintit noi, seara de pe plaja se aduna cateva remorci pline de sticle de plastic. Asta inseamna ca materia prima am rezolvat-o. Am mai decis ca pluta trebuie sa fie formata din 2-3 straturi de sticle si sa fie eventual rigidizata cu cateva traverse de lemn. Vom vedea ce va iesi dar acum ca am facut oarecum public (fata de cei cativa prieteni care imi citesc blogul) acest proiect cred ca nu ma mai pot dezice asa usor de el. Pana la road-trip in Croatia cred ca pluta din sticle de plastic e un pic mai aproape. O sa mai studiez, sa caut ceva planuri si eventual sa pregatim totul pentru ca aceasta ideea sa prinda contur. Pentru mine inseamna un amestec de motive. E vorba de mare si tot ce are legatura cu ea e frumus, e ecologic si cred ca trebuie sa accentuam putin partea asta si mai cred ca va fi putina aventura si va fi placut. Nu fun si nu distractie, mai degraba frumos.

2 comentarii:

Corina spunea...

Daca vrei putem duce acest proiect la nivel de campanie. O sa dau sfoara in tara ( intre prieteni) si sa le propunem ca in weekend-ul 5-8 iunie sa mergem la mare sa facem aceasta pluta, sau mai multe.
Zic de acest wekeend pt ca sunt rusaliile si avem liber si luni.
Cine vrea e invitat.
Ce zici?

Sebi spunea...

In viziunea mea pluta din sticle reciclate si marea sunt incompatibile.
Eu vad un astfel de proiect asa: pleci de acasa cu un briceag, un topor, ceva sfoara si o bicicleta.
Te sui pe bicicleta ta si alaturi de ceva prieteni pornesti spre un lac de acumulare. Lac care este cu siguranta sufocat de sticle de plastic si care abia asteapta sa fie eliberat. Cu ceva manusi in maini colectezi atatea sticle de plastic cate iti trebuie dupa care te duci in padure iti faci rost de niste lemne care sa ridigizeze pluta. Faci pluta asa cum te pricepi mai bine dupa care dai o tura de lac. Personal nu imi dau seama ce ai putea sa faci cu munca ta: "pluta" dupa ce ai facut-o si ai dat o tura cu ea.
Eu asa vad proiectul asta, la mare nu cred as vrea sa ma vad dar ar beneficia de mai multa publicitate, mai multa lume.
Sa speram ca vorbele or sa se materializeze.