luni, 27 aprilie 2009

De ce iubim femeile? lectura audio!

Aseara l-am vazut pe Mircea Cartarescu la emisiunea Garantat 100%. Banuiam ca e el dar am fost sigur abia cand prezentatorul i-a spus pe nume. De ce iubim femeile, este cartea pe care eu o asociez cu numele acestui autor. Nu am citit-o decat pe diagonala pentru ca am avut asteptari foarte mari. Nu judec opera unui scriitor dar ce mi-a ramas in cap este doar pasajul acela de la final. Daca ar fi fost un film , acesta ar fi fost trailerul. E singura varianta pe care am gasit-o si cum din lipsa de timp si inspiratie nu mai folosesc camera video, il redau asa cum e el postat.



Lectura lui Adrian Pintea a fost primul contact cu aceasta scriere si ceea ce m-a facut sa-mi doresc sa aflu mai mult. Am rasfoit cartea in cateva seri incercand in zadar sa regasesc ideile enuntate in acest fragment. Apoi m-am gandit la aceast pasaj ca la un artificiu, ca la o strategie de marketing. Era evident ca un astfel de text, cu totul si nimic, cu lucruri comune si amuzante va prinde. Intr-un fel asta a aruncat un val de umbra asupra sentimentului initial. O analiza atenta a textului si a afirmatiilor te fac sa-ti dai seama ca nu esti deacord cu toate si ca nu sunt cele mai frumoase cuvinte spuse vreodata. Si totusi Cartarescu a surprins ceva, voluntar cred, infinitatea de motive pentru care noi iubim femeile. Si totusi nu numarul conteaza, toate aceste motive, toata insiruirea ar fi putut la fel de bine sa fie doar unu. Intr-un fel pentru mine asta inseamna un Alpha si Omega. Totul si nimic, infinitul, magia si tot ce deriva din titlu daca eliminam intrebarea si-l transformam in afirmatie. In jocul asta totul e posibil si cred ca viceversa e valabila si ca daca ar fi fost altfel, tot le-am fi iubit, pentru ca asa ne e dat, oricat am vrea sa credem ca noi, altcineva a hotarat asta inaintea noastra. Acel cineva s-a asigurat ca va fi asa facandu-ne sclavii sexuali ai femeii. E un vers frumos care mi-a venit in minte, cantat de Stefan Iordache pe care il ascult cu drag in masina spre disperarea tuturor.
Te trezesti intr-o dimineata
Robul ei pentru o viata





Stefan Iordache - Ah femeia

Pentru cei care nu gusta melodia sa stiti ca Stefan Iordache are piese si mai frumoase si am ramas surprins sa vad ca Ratha care nu s-a nascut in Romania, apreciaza foarte tare aceasta voce si e printre putinii care se bucura cu mine de acest CD in masina.

Probabil ca sunt multe de spus despre femei dar....nu mai am chef si stai......


Daca a venit vorba de femei, e o carte pe care am rasfoit-o duminica dimineata in casa unor prieteni, cand m-am trezit mult prea devreme (am vazut si rasaritul dupa mult timp). S-a mai intamplat ca dupa mai multe pahare baute cu drag sa raman peste noapte si dimineata, pana sa se trezeasca ei sa rasfoiesc cate o carte din biblioteca. De data asta mi-a atras atentia Barbatii, dragostea si sexul o carte moderna si amuzanta pe care cred ca ar trebui sa o citeasca orice femeie si poate chiar si barbatii. Nu o consider manual si nici nu cred in manuale dar e funy.

Gata, masa e gata!





6 comentarii:

Click spunea...

Mie mi se pare ca nu pasajul asta nu are cum sa fie gandit de un barbat. Nu cred ca sunteti asa de lucizi sa vedeti tot ce vi se intampla si sa nu faceti nimic. Chiar asa de usor va manipulam?

Inscriptie spunea...

O intrebare a naibii de buna. O sa ma gandesc serios sa dau un raspuns demn de intrebare.

Inscriptie spunea...

Raspunsul, acelasi,, Nu cred ca sunteti asa de lucizi sa vedeti tot ce vi se intampla si sa nu faceti nimic. Chiar asa de usor va manipulam?'' Nu stiu ce sa zic despre luciditatea barbatilor sau a oamenilor in general dar stiu ca manipulare nu e tocmai cuvantul potrivit pentru ca el presupune ceva negativ ca si cum noi am face ceva impotriva vointei. Adevarul e ca suntem dependenti de aceasta ''manipulare'' . ''Robul ei pentru o viata'' nu are decat sens metaforic si cred ca barbatii si femeile sunt la fel - Dependenti unii de altii. In text cuvintele sclav si rob nu au sensul istoric ci unul pe care nu cred ca-l vom gasi in DEX ci mai degraba il putem imagina, un sens pozitiv.

Click spunea...

Putem manipula si in sens pozitiv. In fiecare zi suntem manipulati intr-un fel sau altul, dar important e sa ne dam seama pana unde...
Personal vad in jurul meu multe femei care isi manipuleaza partenerii si pot sa spun ca le iese foarte bine. Mie personal nu. Oare sa fie iubite asa tare?

Inscriptie spunea...

Raspunsul la ultima intrebare cred ca vine tot de la tine ''important e sa ne dam seama pana unde''. Ceea ce inseamna ca unii oameni pur si simplu nu-si dau seama. Intr-un fel nici nu e bine sa le spulberi ideea pe care o au. Daca nu tin foarte mult la adevar, realitatea e cea pe care ei o aleg. Așa că daca ''manipularea'' nu ne iese bine inseamnă la fel de bine ca partenerul nu e o ''cuclă de coceni'' cum spunea mama si are personalitate. Stiu pe cineva care uraste barbatii care ii dau dreptate si spun DA DA si in sinea lor cred si vor face exact invers. Gata, prea multa seriozitate, vine 1 mai si inca 3 zile de libertate.

Comicultural spunea...

Bună. Te-am găsit după un search pe google - De ce iubim femeile. Premeditez de 7 ani să ies public cu un punct de vedere pe această temă. Dar abia astă vară mi-am creat blog. Iar azi am publicat un prim articol, dintr-un serial pe care vreau să-l duc extrem de departe. Pentru cei care Simt și Gândesc în egală măsură.